Over druiven zijn soms de meningen verdeeld. De oorzaak is de suiker die in druiven aanwezig is. Het voordeel van de druivensuiker is ook de energie, zolang men geen kilo’s achter elkaar eet zijn druiven zelfs een heel gezonde fruitsoort te noemen. Zowel de witte, rode als de blauwe druiven zijn goed voor lichaam en geest. Beiden bevatten veel antioxidanten die het lichaam en de lichaamscellen beschermen tegen infectie en dergelijke.
Druiven bevatten ook organische zuren, een kleine hoeveelheid vitamine C en vitamine K en een grote hoeveelheid aan vitaminen uit de B groep waaronder ook de vitamines B2 en B6 en vitamines B8 en B9. Ook bevatten druiven veel mineralen en zijn het dragers van ijzer, zink en dergelijke. Men kan met een gerust hart stellen dat druiven energieke gezondheidsbommetjes zijn. In een pond druiven bevindt zich slechts een gram vet. Het koolhydraten gehalte is vijf en zeventig gram dit is een van de redenen dat in diëten vaak een ons druiven wordt aangeraden.
De blauwe en rode druiven bevatten een stof die aderverkalking kan tegengaan, daarom wordt deze druif vaak als de gezondere soort gezien. De velletjes van de druiven kunnen soms moeilijk verteerbaar zijn voor mensen met darmaandoeningen. Problemen kunnen gemakkelijk vermeden worden door het verwijderen van het velletje. Door alle goede stoffen in druiven kan men de fruitsoort ondanks de hoeveelheid aan druivensuiker wel gezond noemen. Druiven bestaan voor het grootste deel uit water, door de druiven te laten drogen ontstaan er rozijnen. Een druif is een gemakkelijk te verwerken fruitsoort, men kan er vruchtensap en/ of wijn van maken maar ook in een vruchtenmoes, fruitsalade en bij verschillende gerechten komen druiven ontstekend tot hun recht. Bij de wijn, het sap en de moes moet men na het persen wel even goed zeven.