Het oor bestaat uit het binnenoor, het middenoor en het buitenoor. Het buitenoor wordt door de gehoorgang en de oorschelp gevormd. Het buitenoor en middenoor worden onderling gescheiden door het trommelvlies. Achter dit trommelvlies ligt het middenoor wat de gehoorbeentjes bevat en wat normaliter gevuld is met lucht. Tussen het middenoor en de neus-keelholte ligt de buis van Eustachius, die vocht uit het middenoor afvoert. Het binnenoor herbergt het evenwichtsorgaan en is verder voor het doorgeven van signalen aan de gehoorzenuw in de hersenen verantwoordelijk. Bij een lijmoor zit er in het middenoor vocht of slijm. Het vocht zit achter het trommelvlies opgesloten. Dit kan bij zowel volwassenen als bij kinderen voorkomen. Het vocht achter het trommelvlies in het middenoor lijkt op lijm, dit verklaart de term lijmoor. Een lijmoor is overigens geen oorontsteking.
Bij een verkoudheid zal het slijmvlies in het middenoor vocht aanmaken. Door de buis van Eustachius wordt dit vervolgens afgevoerd. Op het moment dat deze buis af wordt gesloten, is dit echter onmogelijk en blijft het vocht in het middenoor zitten. Dit wordt een lijmoor genoemd. Ontstekingen in de keel en in de mond spelen een rol bij het ontstaan ervan, zoals een verstopte neus, een oorontsteking of vergrote neusamandelen.
Irriterende stoffen zoals sigarettenrook kunnen eveneens een negatief effect hebben op het functioneren van de buis van Eustachius. Door de ophoping van het vocht in het middenoor kunnen de drie gehoorbeentjes en het trommelvlies slechter trillen waardoor de geluidstrillingen slechter overgedragen worden naar het binnenoor.