Tegenstanders van abortus vinden dat de grenzen verlegd zouden moeten worden. Tot nu toe is abortus een gemakkelijke en voordelige uitweg voor vrouwen die geen kind wensen. Vooral onder tieners begint abortus op een soort voorbehoedsmiddel te lijken. Sommige vrouwen en tieners hebben al meerdere abortussen gehad voor ze dertig jaar zijn.
De oorzaak hiervoor is dat een abortus goedkoper is dan elk ander voorbehoedmiddel. Elke Nederlander is verplicht verzekerd voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De kosten voor een abortus worden uit de pot ABWZ betaald, de abortus is dus gratis. De drempel om een abortus te laten plegen is hierdoor erg laag. Een abortus mag men volgens de wet uit laten voeren in elk ziekenhuis dat een vergunning heeft en elke abortuskliniek.
In Nederland moet je minimaal zestien jaar oud zijn om zonder toestemming van de ouders of voogd een abortus uit te laten voeren. Ook artsen zijn verplicht zich aan deze leeftijdsgrens te houden. Bij organisaties die zich bezighouden op dit gebied is onrust ontstaan met het nieuwe wettelijke besluit dat de pil boven de 21 jaar zal verdwijnen. De angst bestaat dat het aantal abortussen in Nederland flink zal gaan toenemen. De besparing op de pil zou door de duurdere abortusingrepen wel eens averecht kunnen gaan werken. Door de eigen bijdrage die men tegenwoordig verschuldigd is kan wel een deel van de abortus betaald moeten worden, mits men de limiet nog niet bereikt heeft. De hoop is dat dit vooral tieners tegen zal houden.