Vaak wordt voor een vrijwillige abortus een abortuskliniek gekozen. De reden hiervoor kan zijn dat men daar zeker niemand onverwacht kan tegenkomen die men kent of de bekendheid van het ziekenhuis waar men normaal gesproken naar toe gaat. Sommige vrouwen voelen meer steun tussen gelijkgestemden in een abortuskliniek.
In de abortuskliniek wordt eerst een intakegesprek gesprek gevoerd en er wordt vastgesteld hoelang je zwanger bent met het oog op de behandelingskeuze. De mogelijkheden worden aan je voorgelegd en je neemt samen met de arts een beslissing. Er wordt aan je gevraagd waarom je een abortus wenst en of er bekende gezondheidsproblemen zijn waar rekening mee gehouden moet worden in verband met de kans op complicaties.. Na een eerste gesprek ga je naar huis voor een overdenkingtijd, dit is wettelijk verplicht.
De abortus vindt de week erop plaats. Afhankelijk van de behandeling moet je wel of niet nuchter blijven. Na de voorbereidingen vindt de abortus plaats. Men mag dezelfde dag nog naar huis. De abortuskliniek geeft een antibioticakuur mee om eventuele infecties te voorkomen. Na de abortus blijf je nog een tijdje vloeien, sommige vrouwen tot na de menstruatietijd. Na een abortus krijg je van de abortuskliniek een brief mee voor de huisarts. De huisarts heeft zwijgplicht en moet wel op de hoogte zijn ook in verband met mogelijke complicaties. Na ongeveer een maand krijg je een na controle. Voor de na controle kun je terug naar de abortuskliniek maar je mag deze ook bij je eigen huisarts laten doen.