Bij een aangeboren hartafwijking is het hart, zoals de woorden al zeggen, anders dan normaal vanaf de geboorte. Er heeft zich bij het ontwikkelen van het embryo of later in de fase van de foetus een verandering voorgedaan die niet normaal is bij de ontwikkeling van een kind. De klachten van een aangeboren afwijking kunnen zowel bestaan bij de geboorte als op latere leeftijd, want de arts kan niet meteen aan de buitenkant opmerken dat men een afwijking heeft. De afwijking die men heeft hoeft ook niet per se ernstig te zijn, want men hoeft er niet per se overmatig last van te hebben.
Erg weinig mensen hebben last van een aangeboren hartafwijking, maar de mensen die dit hebben hoeven er dus ook geen last van te hebben. Men kan hiermee leven tot men doodgaat zonder enige beperkingen of aanpassingen. Nu kan het ook zo zijn dat men er wel last van heeft. Bij ongeveer 10% gaat het niet goed en kan men niet leven zonder aanpassingen of medicijnen. Men kan in dit geval moeilijk zonder een aangepast patroon leven. Natuurlijk kan een aangeboren hartafwijking ook ernstig zijn. Dit is natuurlijk in verschillende mate aanwezig, men kan een grote afwijking hebben, maar ook een minder grote afwijking. Door grote afwijkingen kan men zelfs levensgevaar lopen en kan het zo zijn dat een persoon voortijdig overlijdt.
Er zijn aangeboren afwijkingen zoals: hartklepafwijkingen, bloedvatafwijkingen, hartsyndromen, stoornissen in het hartritme beperkte werking van cellen of spieren en zo zijn er meer te noemen.