Frankrijk, en haar hoofdstad Parijs, is voor veel mensen synoniem aan brood, wijn en kaas dus aan lekker eten en drinken. Maar daar blijft het in de meeste gevallen uiteraard niet bij. Parijs wordt één van de meest voorname uithangborden van de verfijnde Franse keuken genoemd. Maar ook de rest van de internationale keuken is erg goed in de stad vertegenwoordigd.
In Parijs vindt men ongeveer 8000 restaurants, van cafés met een eenvoudig basismenu tot chique restaurants met een uitgebreide, exclusieve menukaart. Het beste kan men niet gaan eten in de restaurants die in de nabijheid van de diverse toeristische trekpleisters gesitueerd zijn. Men betaalt er dikwijls veel voor relatief slecht voedsel en een niet al te beste service.
Er wordt gezegd dat het fenomeen ‘het restaurant’ een uitvinding uit Parijs is daterend uit het jaar 1767 en gedaan door de Parijzenaar Boulanger. Dit verklaart misschien waarom Parijs als gastronomische topper wordt aanbevolen en waarom er zoveel restaurants gevestigd zijn. Desondanks is het raar te noemen dat in de stad Parijs niet enkele eigen streekgerechten aanwezig zijn.
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken: dat het lekkere nagerecht crème brûlée afkomstig is uit Parijs, is dit niet waar. Het oudste recept van dit gerecht zou afkomstig zijn van een Franse kok uit Limoges namelijk François Massialot. Deze verhuisde later wel naar Parijs, waar hij ook in 1733 stierf. Of crème brulée wel of geen een streekgerecht is, het staat vast dat het nergens zo lekker is als in Franse hoofdstad.