Voedselallergieën zijn net zoals gewone allergieën erg vervelend en kunnen mensen beperken in het doen en laten. Voedselallergieën kunnen uiteenlopen van zowel kleine dingen, die men bijna nooit eet, zoals bijvoorbeeld inktvis, maar ook belangrijkere dingen zoals gluten. De mate van de allergie hangt eigenlijk af van het percentage dat dit uitmaakt van een normaal dagelijks leven. Men kan hierbij ook meer gevoelig zijn dan een ander en dus pas bij een bepaalde hoeveelheid last krijgen van een allergie.
De overgevoeligheid voor een bepaald product, ofwel een bepaalde stof, in het voedsel kan allerlei allergische klachten opleveren. Dit kan bij iedereen verschillend zijn. Men kan last krijgen van onder andere: jeuk, rode vlekken, een vernauwde luchtpijp, opgezette ledematen en allerlei andere allergische klachten.
De veroorzakers van de allergieën zijn meestal de producten die men inneemt, maar dit kan ook per ongeluk gebeuren in plaats van met opzet. Men kan bijvoorbeeld door een productieonnauwkeurigheid een stofje binnen krijgen dat zorgt voor een reactie, maar ook door een aanraking met personen, een stof binnenkrijgen die chemisch erg veel lijkt op het stofje waar men allergisch voor is en men kan gewoon door de slechte hygiëne een (heftige) allergische reactie krijgen.
Men verwart vaak een voedselintolerantie men een voedselallergie, want dit lijkt erg veel op elkaar, maar het is natuurlijk niet hetzelfde. Bij een allergie is het immuunsysteem geactiveerd, enkele stoffen die reageren, reacties treden snel op, de reactie van levensbedreigend zijn en als laatst blijft het klachtenbeeld bij een voedselallergie altijd hetzelfde.