Hoewel er al vaak voor gewaarschuwd is zijn er toch nog altijd mensen die onvoorzichtig zijn met kip. Rauwe kip is gevoelig voor bacteriën, een van de meest bekende ziekteverwekkers is de salmonella bacterie. Voor mensen met een verlaagde weerstand, kinderen en ouderen kan het eten van een klein stukje rauwe kip levensgevaarlijk zijn. Ook voor zwangere vrouwen is rauwe kip zeker niet aan te raden. Heb je kip gegeten en twijfel je of deze wel goed doorgebakken was, krijg je heftige diarree na het eten, neem dan geen risico en neem contact op met de huisarts zeker als je tot de risicogroepen behoort.
Niet alleen de rauwe kip zelf maar ook het vocht uit de kip kan ziektes veroorzaken. Houdt rauwe kip altijd gescheiden van het andere voedsel. Leg de kip als deze uit de vriezer komt in een schaal om te ontdooien zodat de sappen niet bij de groenten en dergelijke kunnen komen. Ook rauwe kip uit de diepvries bevat bacteriën. Let bij het klaarmaken van rauwe kip goed op de hygiëne, gebruik geen bestek of snijplank nadat deze in contact zijn geweest met rauwe kip voor andere levensmiddelen. Was je handen grondig schoon als je rauwe kip hebt aangeraakt. Zorg dat de kinderen niet aan de rauwe kip kunnen komen. Kinderen zijn geneigd om te proeven, even de kip aanraken en dan de vinger in de mond kan al een besmetting veroorzaken. Bak rauwe kip goed gaar, let vooral op rauwe kip bij de barbecue.