Voor het produceren van groene thee worden dezelfde theeplanten gebruikt als bij zwarte thee. Deze theeplant behoort tot de familie van de camelia die hier beter bekend is. Alleen theebladeren van dezelfde planten die niet verwerkt zijn mogen groene thee genoemd worden. Zoals de naam groene thee al zegt is het een zuiver natuur product.
In tegenstelling tot zwarte thee mag bij groene thee het fermentatieproces van de bladeren nog niet plaatsgevonden hebben. Voor de groene thee worden daarom alleen maar jonge blaadjes van de planten geplukt. Nadat de blaadjes geplukt zijn worden ze kort gestoomd waarna ze worden gedroogd bij een lage temperatuur. In principe zou men thuis gemakkelijk zelf groene thee kunnen maken. De beste thee is geplukt tijdens het moessonseizoen.
Tegen dat wij de thee hier krijgen zit deze netjes fijn gemaakt verpakt in zakjes of in een blikje. De zakjes zijn verpakt per theekop. Bij losse thee kan men het beste het maatschepje pakken van de koffie en een schepje (een-kop maat) theeblaadjes in het thee-ei of het kopje doen. Giet over de groene thee kokend water, dek de theekop af met een schoteltje en laat de groene thee drie tot vijf minuten trekken. Het verschil in minuten heeft meer met de smaak dan de werking te maken. Drink de groene thee zonder toevoeging van suiker of melk. Voor sommigen is het even wennen aan de smaak maar hoe langer men de groene thee drinkt hoe lekkerder men de groene thee gaat vinden.