Alle mogelijke binnen- en buitenlandse spijzen zijn terug te vinden op de vele menukaarten van erg variërende restaurants en snackbars. Naast het kenmerkende Oostenrijkse en zelfs specifiek Weense aanbod, heeft men eveneens een riante keuze uit Griekse, Chinese, Japanse, Italiaanse en Spaanse eetgelegenheden, om er maar een paar te noemen. Met name de mediterraanse keuken spant de kroon in de stad. Lokale specialiteiten zijn ondermeer tafelspitz (een gerecht dat bereid is met mals rundvlees), sparerib, karbonade, en niet te vergeten de wereldberoemde Wiener Schnitzel.
Wenen kenmerkt zich verder door een stijgend aantal exclusieve restaurants van topkwaliteit. De keuken is er internationaal, met het enige verschil dat de prijzen behoorlijk lager liggen dan in veel andere Europese steden. Nuttig om weten is dat men het in Oostenrijk erg waardeert wanneer men een fraaie fooi krijgt. Als het ware verwacht men voor iedere dienst die verleend wordt een bepaalde fooi. Het is een vaste traditie waar ook toeristen nauwelijks om heen kunnen. Op restaurant gaat het hierbij om tenminste 5 procent van de totale rekening, maar 10 procent ervan is de standaard volgens de maatstaven in Oostenrijk.
In de stad Wenen spreekt men het eerder over koffiehuizen dan over cafés. De koffietraditie is hier immers erg sterk ingeburgerd en deze zaken doen hun naam dan ook alle eer aan want er wordt een erg gevarieerd, lekker en verrassend aanbod van koffie verzorgd. Mensen gaan er naartoe om te pauzeren met een krant of boek of om gezellig wat met vrienden te praten.