Op het gebied van eten heeft men in Rotterdam keuze te over: Frans, Chinees, Grieks, Koreaans, Surinaams, Japans, Turks, Marokkaans en nog heel veel keukens kan men in deze stad vinden. Een heel erg internationale keuken dus en ook nog in alle prijsklassen vertegenwoordigd. Het aantal restaurants en cafés in Rotterdam heeft de afgelopen twintig jaar een spectaculaire groei doorgemaakt. De wijken waar men het grootste aanbod aan restaurants en cafés vindt zijn het centrum, het Westelijk Handelsterrein, historisch Delftshaven en de Oude Haven. Rotterdam is eveneens de thuisbasis van het beste restaurant van heel het land: Parkheuvel, wat maar liefst drie Michelinsterren heeft weten te bemachtigen met haar fantastische keuken.
Lekkere pannenkoeken kan men In Rotterdam eten op de pannenkoekenboot. Terwijl men zoveel pannenkoeken mag eten als men wil maak men een schitterende rondvaart door de havens van de stad. Een ander leuk adres is Bazar, een wereldeethuis waar men zowel kan ontbijten, lunchen als dineren.
Echt traditionele Rotterdams eten is er eigenlijk niet. De Nederlandse kazen zijn overal bekend en heel lekker. Veel Nederlanders zijn gek op drop, de zoute, zwarte snoepjes. Die kan men in vrijwel iedere snoepwinkel en supermarkt kopen. Andere kenmerkende Nederlandse gerechten zijn poffertjes, wentelteefjes, Hollandse nieuwe (maatjesharing) en natuurlijk allerlei stamppotten.
In het café drinken veel Nederlanders graag een biertje. In Rotterdam bestellen in het café dan een pilsje. Nederlandse biermerken zijn ondermeer: Bavaria, Dommelsch, Grolsch, Amstel en Heineken. Kenmerkend voor Nederland is het drinken van melk zowel bij het ontbijt als overdag.