Rome de Italiaanse hoofdstad is op wereldniveau een culinaire stad van betekenis. Men kan er naast trattorie, waar men een eerlijke, eenvoudige maaltijd opgediend krijgt ook een exclusief restaurant bezoeken waar door gerenommeerde chefs een volledig menu voor hun gasten wordt bereid.
De Romeinse keuken is een soort mix van allerlei andere Italiaanse keukens. Populaire gerechten zijn pasta’s als spaghetti alla vongole, spaghetti alla carbonara, pasta in brodo, pasta asciutta en bucatini alla matriciana. Of meer klassiek zoals: coda alla vaccinara (ossenstaart) en saltimbocca alla Romana (kalfschnitzel). En uiteraard mag de wereldberoemde pizza niet worden vergeten.
Warme gerechten worden gegeten in een pizzeria, een ristorante, een trattoria (vaak simpeler ingericht en voordeliger), of in een osteria (meestal ziet men hier hoe de gerechten worden bereid). In een gelateria kan men in Italië terecht voor een heerlijk ijsje.
Is men op zoek naar een snelle hap, dan kan men onder andere terecht in een fastfoodrestaurant maar die zijn natuurlijk minder authentiek. In een bar kan men dikwijls ook een eenvoudige maaltijd bestellen, bijvoorbeeld panini’s (warme broodjes). Pizza a taglio of pizza rustica geeft aan dat men een pizza per stuk kan bestellen.
Een traditionele Italiaanse avondmaaltijd bestaat uit vier gangen en is dus erg uitgebreid. Men neemt dan ook de tijd om van het geserveerde voedsel en de drankjes te genieten terwijl men gezellig met elkaar klets over de gebeurtenissen van de dag. Eten is in Rome een sociale aangelegenheid waar men dikwijls samen met familie en/of vrienden van wil genieten.