Ontbijten in Portugal houdt vaak gewoon een stevige kop koffie met een broodje en boter in. Lunchen gebeurt in het land tussen 12 en 3 uur in de middag terwijl het avondeten, zoals in de meeste zuidelijke landen, pas later op de avond plaatsvindt namelijk tussen 7 uur en 10 uur.
Liefhebbers van zeevruchten- en visgerechten houdt is in het Portugese Port op de juiste plaats. Bijna direct van de vissersboten op het bord gelegd kan men van heerlijke visgerechten gaan genieten die uiteraard op de traditionele manier zijn bereid. Een klassiek gerecht is onder andere de in zout gedroogde kabeljauw. Dit kan bijna als een Portugese bedenksel worden beschouwd. Toch moet men in Portugal nog altijd meer kabeljauw invoeren om aan de enorme vraag te kunnen voldoen.
Er wordt wel eens beweerd dat Portugezen 365 manieren kennen om kabeljauw te kunnen bereiden maar natuurlijk vindt men op de menukaarten met name de meest favoriete en gevraagde schotels, waaronder zoutgedroogde kabeljauw met aardappelpuree, eenvoudig, maar wel heel erg lekker. Verder zijn de sardienen erg geliefd in Portugal.
Zegt men Porto dan zegt men uiteraard ook wijn. De drank porto dankt haar naam aan deze stad. Maar er worden ook andere wijnen gemaakt in de streek die prima smaken. De wijnen kunnen in twee categorieën worden verdeeld: vinho verde (groene wijn) en vinho maduro (volwassen wijn). De eerste kent een kort rijpingsproces en is uniek voor Portugal, de tweede wordt speciaal gemaakt om ouder en rijp te worden in de fles.