In de Duitse stad Keulen wordt onder andere het bekende Kölschbier gebrouwen. Sinds 1997 beschermt de Europese Unie dit bier zelfs als een plaatselijke bierspecialiteit. Het bovengistende bier bestaat al sinds het jaar 874. Men kan het bier drinken in de Keulse bierhuizen. De bierschenkers, de Köbes, lopen deze ruimte rond met een zogenaamde Kranz, een bierglazenhouder. Als men het glas leeg heeft dan krijgt men een nieuw glas. Voor ieder nieuw glas wordt er op een bierviltje van de gast een streepje gezet. Reissdorf, Früh en Mühlen behoren tot de beste namen in Keulen.
De meeste Duitsers eten in de regel graag vlees, en dat is in Keulen dus ook niet veel anders. Traditionele gerechten uit Keulen zijn onder andere Kölsch Kaviar (dit is gerookte zwarte pens met uienringen), Hömmchen (een varkenshammetje met zuurkool) de Bockwurst (een kruidige worst) is van oorsprong een specialiteit uit het Rijnland, en Decke Bunn mit Speck (bonen met saus en spek). Een aantal bijzondere Keulse gerechten zijn verder nog: Himmel und Aad (gekookte appels en aardappelen met bloedworst, uien en soms wat spek), Rheinischer Soorbrode (vlees dat enige dagen gedrenkt wordt in een mengsel van wijn, azijn en kruiden).
Wie erg van lekker eten houdt zit in Keulen op de juiste plaats. In totaal telt de stad drieduizend gelegenheden waar men kan eten, drinken en uitgaan zoals eethuizen, bierhuizen en restaurants. De beste cafés en restaurants vindt men in de wijken Altstadt, Nord-Altstadt en Sud-Altstadt, waar eveneens de meest belangrijke bezienswaardigheden zijn gelegen.