Ernest Hemingway had helemaal gelijk op het moment dat hij zei dat de Turkse keuken samen met de Franse en de Chinese tot de drie grootste keukens ter wereld behoorde. De beste locatie om dit te verifiëren is dan ook Istanbul. In de zestiende eeuw beheerste het Osmaanse Rijk de Middellandse Zee waardoor sterk uiteenlopende culturen zich verenigden. Daaraan heeft de Turkse keuken zijn diversiteit en invloed ontleend, die ook heden ten dage nog tot in Griekenland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten reikt.
Een paar Turkse specialiteiten zijn: zeytinya?li domar (groenten die gevuld zijn met ui, rijst en olijfolie), pastirma (vlees dat is gedroogd en gekruid met fenegriek), bebek (kleine stukjes amandeldeeg) en baklava (zoet bladerdeeg gevuld is met noten of pistaches). Probeer zeker ook eens het lokale ijs, dondurma, dat veel stroperiger is dan het ijs dat men in West-Europa gewen is.
s Ochtends zal men overal op straat simitçi kunnen vinden. Die verkopen simit, een soort gebak dat met sesamzaad bedekt is en veel lijkt op een bagel. Het is het favoriete ontbijt in Istanbul. Voor een snelle hap kan men kiezen voor döner kebab, het meest bekende Turkse fastfood. Kebab is een gerecht op basis van kalfsvlees aan het spit, hoewel er dikwijls eveneens andere soorten vlees voor wordt gebruikt. Aan bijvoorbeeld de Istlikal Caddesi vind men erg veel kebabzaken. Uit eten gaan is in de stad Istanbul in de regel tamelijk voordelig. Exclusievere restaurants zijn echter dikwijls in een hotel gesitueerd en zijn daardoor dus wel prijzig.