Een peesaandoening wordt inde medische wereld ook wel aangeduid als een tendinopathie. Dit is een samentrekking van twee Latijnse woorden. Tendon betekent letterlijk pees en patie betekent ziekte, zwakte of aandoening. Gekoppeld staan deze woorden dus voor een peesaandoening.
De aandoening in dit geval bestaat meestal uit een beschadiging van de pees, een irritatie van de pees of, wat ook voorkomt, een ontsteking aan dit vezelige weefsel. De pezen bestaan ook grotendeels uit collageen, dit zijn heel erg sterke vezels die in de lengterichting liggen en de meeste kracht opvangen. Deze weefsels zijn heel erg stug , maar wel erg sterk.
Wanneer de pees ontstoken is dan zal men dit uiteraard voelen, maar meestal is de peeskoker ontstoken. De peesschede is hetgeen dat om de pees heen zit. Het zit mede vast aan het bot en de spier, net zoals de pees zelf. Dit vlies zorgt ervoor dat de pees soepel kan bewegen in het omringende milieu. De peesschede kan dus ook beschadigd of ontstoken raken en dit veroorzaakt erge pijn bij beweging, want de soepelheid van de beweging in de peesschede is weg wat pijn veroorzaakt.
De oorzaken van de peesaandoeningen zijn meestal terug te vinden bij de patiënten zelf. Overgewicht kan een grote oorzaak zijn voor een aandoening aan de pezen, want dit zorgt voor een grote kracht die werkt op de pezen. Natuurlijk kan men ook een afwijking hebben of vergroeiing die zorgt voor extra krachten op de pees. Natuurlijk is de leeftijd ook een belangrijke factor.